Начин на приготвяне
Тези страхотни рулца с патешко месо са приготвени в духа на азиатската кухня. Вкусът им е балансиран в прекрасно съчетание между сладко, солено и кисело и допълнен с леката пикантност на джинжифила.
Ако искате да изненадате с нещо гостите си, това е хубава идея за различно и интересно предястие или мезе за празнична трапеза.
Заемете се с месото, като първо поставите консервата с бутчета конфи на водна баня за 10-15 минути. Така патешката мас, в която е обвито месото, ще се втечни.
Отворете консервата внимателно, за да не се опарите, и извадете бутчетата. Обезкостете ги, а кожата по желание заделете за друго ястие или вземете и част от нея за рулцата, но не всичката, защото е много мазна, а и ще развали консистенцията на плънката.
Настържете корена от джинджифил и го смесете със смокиновото сладко и 2-3 лъжици от патешката мас, останала в консервата. Ако сладкото ви е с цели смокини, най-добре го смелете или намачкайте, в случай че плодчетата са меки.
Загрейте на умерен огън за 5-6 минути при непрестанно бъркане.
Добавете накълцаното патешко месо, щипка-две сол и черен пипер и бъркайте още 2-3 минути.
Плънката трябва да е плътна.
Разполовете корите за баница и в по-тесния край на всяко парче слагайте ивица от плънката, без да стигате до краищата. Завивайте до половината и тогава подгъвайте навътре и страничните крайчета, а после довършвайте навиването. По този начин рулцата стават добре запечатани.
Процедирайте така с всички кори, до привършване на плънката.
Подредете патешките рула в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с патешка мас и по желание поръсете с малко едра сол на люспи.
Печете за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
През това време си направете и сладко-киселия сос за компания на вкусните рулца. Той е завършекът и задължителен компонент от предястието.
За него смесете всички продукти, посочени в рецептата. Чак когато хубаво сте ги разбъркали, поставете на огъня при слаба температура и бъркайте до сгъстяване на соса - около 3-4 минути.
Готовите рулца с патешко в сладко-кисел сос от смокини поднесете с дъхави листа прясна мента и смокиновия сос.
Добър апетит!