Начин на приготвяне
Измийте патицата, почистете я и я подсушете много добре - важно е да е напълно суха!
Сложете я в желязна тенджера и варете до побеляването ѝ. Извадете я и отново я изсушете напълно. Намажете патицата със сол и шери от вътрешната страна.
Смесете съставките за маринатата и сложете патицата вътре. Сложете я отново да се вари, като през цялото време трябва да е покрита с течност. По време на варенето я обърнете на няколко пъти. Извадете патицата и я изсушете пак (може да ползвате вентилатор).
Загрейте фурната на 175 градуса. Сложете патицата върху метална скара, а отдолу сложете тава с вода, която не трябва да докосва птицата. Печете патицата за около 90 минути, обърнете я и продължете печенето още 30 минути - кожата трябва да добие червеникаво-кафяв цвят и да стане хрупкава.
Следва да обезкостите патицата и да я нарежете на парчета цялата, които лесно може да сглобите до първоначалния вид на птицата в продълговата плоска чиния.
Патицата по пекински се поднася с палачинките, с нарязаните зелени пера на праза и сос Хойсин. За него смесете всички съставки в съд на котлона, бъркайте, докато се посгъсти и след това охладете. Сложете го в хладилника, докато дойде ред да се използва.
Когато хапвате ястието, топвайте перцата на праза в соса и ги слагайте с парчета от патицата в палачинка, която се прегъва на четири.
Коментари
Също така преди да се заколи не трябва да е валяло или да се е къпала, трябва да е напълно суха. За целта ако имате съмнения замерете влажноста и с влагомер.
Не ползвайте влажни кърпички да забърсвате ръцете си докато я готвите.
Варете без да ползвате вода.
Приготвянето започва със старателно сушене след измиване и последващо варене. Може ли подробности за начина на варене? Благодаря