Патица с портокали

Патица с портокали
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Поне веднъж в живота си трябва да опитате тази вълшебна комбинация от Патица и портокали"

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр. /около 2.5 кг/
  • сол - 1 с.л.
  • портокалова кора - 1 бр. настъргана
  • портокали - 1 бр. голям, нарязан на шестинки
  • джинджифил - 1/2 с.л. настърган
  • чесън - 1 с.л. настърган
  • За глазура
  • портокалов сок - 1 чаша
  • мед - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л. кафява
  • соев сос - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изплакваме добре и подсушаваме патицата от всички страни. С остър нож правим ромбоидни разрези на кожата, като внимаваме да не нарежем месото. Пробождане с вилица около бутчетата, за да изтече мазнината на птицата.

Натъркваме патицата със смес от солта, джинджифила и чесъна - отвън и отвътре. Поставяме резените портокал в кухината на патицата. Завързваме краката с канап или напъхваме трътката в кухината. Оставяме птицата да се маринова поне за една нощ в хладилника.

Загряваме фурната на 180 градуса.

През това време приготвяме глазурата за патицата. Смесваме портокаловия сок, меда, захарта и соевия сос. Оставяме сместа да заври и добавяме джинджифила. Намаляваме температурата и варим, докато се получи средно гъст сироп, отнема около 10 минути.

Печем патицата с гърдите нагоре в продължение на 1.5-2 часа, като внимателно изливаме мазнината през всеки 30 минути. Намазваме печената патица с глазурата и печем още 30 минути (около 2.5 часа общо).

Ако глазурата започне да изгаря, покриваме с фолио. Патицата е сготвена, когато температурата в най-дебелата част на бутчето е 75 градуса.

Оставяме патицата с портокали да почине 10 минути, преди да разрежем на порции.

Източник: Вили Дечева от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря за рецептата, имам питане относно портокаловата кора - къде се слага? Също така пише, че джинджифила се добавя и към сместа за обмазване, и към глазурата.
13.11.2024 17:26
Анонимен
Анонимен
Рецептата е екстра, ама тая настъргана кора никъде не се посочва за какво е!!
20.01.2023 10:02
1
Владислав Христов
Владислав Христов
Рецептата е добра. По идея на жена ми добавих моркови последния половин час с глазурата. Добавих и снимка към рецептата.
10.12.2022 13:24
Sisi Misi
Sisi Misi
Рецептата е много добра. Сготвих за Коледа. Много се хареса. Благодаря за рецептата.
28.12.2020 11:55