Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
В купа се разбърква брашното, какаото, захарта, бакпулвера и канелата с телена бъркалка. Отгоре се поставя маслото на кубчета и се разбива с миксер на ниска скорост, докато се оформи пясъчно тесто.
Добавя се цялото яйце, жълтъкът, медът и настърганата портокалова кора. Разбива се отново и се оформя хомогенно тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 2 часа, може и за цяла нощ, или да се работят сладките в близките два-три дни.
От охладеното тесто се откъсват парчета, равни по размер - около 20 - 22 грама, ползва се кантарче. Оформя се на топче, сплесква се и се придава овална форма, тя е задължителна и характерна, за тези сицилиански бисквитки.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 8-10 минути, бисквитката не се препича, на допир във фурната отгоре е мека, но дъното ѝ е добре изпечено. Изваждат се и се охлаждат, първо, в самата тава, те са крехки, а след това се изваждат върху решетка до пълното им охлаждане.
Охладените бисквити се натопяват в разтопен шоколад, може и само отгоре да се натопят, подреждат се върху хартия за печене и още докато е мокър шоколадът, се поръсват с едно нарязан шамфъстък. Оставят се на стайна температура, да се стегне шоколадът.
Това е типична шоколадова бисквита с какаова основа и шоколадова заливка с аромат на портокал и мъничко канела, с хрупкави стени и мека сърцевина.
Оформянето на бисквитката е малко трудно, защото омеква тестото, лепи се по дланите на ръцете, но с малко търпение и малко помощ с малка точилка и сладкарска шпатула ще се оформи хубав диск, а след това и овалната форма.
Вярно е и това, че ръцете изцяло се покриват с какаовото тесто, но това е малкото удоволствие от приготвянето на тази малка, вкусна, ароматна традиционна сицилианска коледна бисквитка.