Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Бисквити»Традиционна сицилианска коледна бисквитка

Традиционна сицилианска коледна бисквитка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Традиционна сицилианска коледна бисквитка
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
38 мин.
Порции
30
"Някога опитвали ли сте тази сицилианска коледна бисквита? Ако не сте, сега е моментът, за да не съжалявате после"

Необходими Продукти

  • универсално брашно - 270 г
  • какао - 30 г висококачествено
  • бакпулвер - 8 г
  • захар - 125 г кристална
  • канела на прах - 2 г, или това е 1/4 ч.л.
  • портокалова кора - настъргана кора от 2
  • мед - 2 ч.л. течен
  • масло - 120 г на стайна температура
  • яйца - 1 L
  • жълтък - 1 L яйчен
  • и още
  • кувертюр - 150 г черен разтопен + 1 ч.л. олио
  • ядки - едро нарязан шамфъстък за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

В купа се разбърква брашното, какаото, захарта, бакпулвера и канелата с телена бъркалка. Отгоре се поставя маслото на кубчета и се разбива с миксер на ниска скорост, докато се оформи пясъчно тесто.

Добавя се цялото яйце, жълтъкът, медът и настърганата портокалова кора. Разбива се отново и се оформя хомогенно тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 2 часа, може и за цяла нощ, или да се работят сладките в близките два-три дни.

От охладеното тесто се откъсват парчета, равни по размер - около 20 - 22 грама, ползва се кантарче. Оформя се на топче, сплесква се и се придава овална форма, тя е задължителна и характерна, за тези сицилиански бисквитки.

Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.

Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 8-10 минути, бисквитката не се препича, на допир във фурната отгоре е мека, но дъното ѝ е добре изпечено. Изваждат се и се охлаждат, първо, в самата тава, те са крехки, а след това се изваждат върху решетка до пълното им охлаждане.

Охладените бисквити се натопяват в разтопен шоколад, може и само отгоре да се натопят, подреждат се върху хартия за печене и още докато е мокър шоколадът, се поръсват с едно нарязан шамфъстък. Оставят се на стайна температура, да се стегне шоколадът.

Това е типична шоколадова бисквита с какаова основа и шоколадова заливка с аромат на портокал и мъничко канела, с хрупкави стени и мека сърцевина.

Оформянето на бисквитката е малко трудно, защото омеква тестото, лепи се по дланите на ръцете, но с малко търпение и малко помощ с малка точилка и сладкарска шпатула ще се оформи хубав диск, а след това и овалната форма.

Вярно е и това, че ръцете изцяло се покриват с какаовото тесто, но това е малкото удоволствие от приготвянето на тази малка, вкусна, ароматна традиционна сицилианска коледна бисквитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: