Начин на приготвяне
Рецептата за Баварска ябълкова торта е емблематична за областта Бавария. Съставките могат да се подготвят ден.-два предварително и след това да се сглоби. Задължително е да преседи един ден в хладилник. Тортата с ябълки се реже лесно на дебели/тънки резени, пастички.
Приготвих разкошната торта в една вечер, затова започнах от приготвянето на крема, за да имаше достатъчно време да се охлади напълно, но може да се работи и от предния ден.
КРЕМ
В тенджера се смесва брашното и захарта. Добавят се двете разбити яйца, ванилията и настърганата кора лимон и постепенно се прибавя млякото. Разбърква се с телена бъркалка. Поставя се на умерен котлон и се сварява крем. Покрива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади напълно на стайна температура. След като е достатъчно охладен, се прибавя маслото на кубчета, като първо маслото се разбива на висока скорост, за да се превърне в крем и лъжица по лъжица се добавя от домашния крем за торта. Разбива се до уеднаквяване. Оставя се в хладилник до ползването му.
ПЛЪНКА ОТ ЯБЪЛКИ
В широк и дълбок тиган се поставят нарязаните на тънко филийки ябълки. Добавя се водата и захарта похлупва се с капак и се оставят да се задушават на умерена температура, докато омекнат, но не и да се превърнат в каша. След като са омекнали, се изсипват в голяма цедка, за да се отцедят и напълно да се охладят.
ТЕСТО
В купа се изсипва брашното и маслото. С ръчен блендер, нож, вилица, пръсти се довежда до трохи. Добавя се сметаната, солта, ванилията и содата угасена в оцета. За кратко се омесва, оформя се топка тесто и се дели на 8 равни части. Покриват се с фолио и се оставят в хладилник, за около 20 минути.
СГЛОБЯВАНЕ
Всяка охладена топка тесто се разточва на правоъгълник с желан размер. Не може да се търси голям размер, разточвах около една разтворена педя ръка, но важното е всяко парче тесто да е с еднакъв размер, както другите. По средата на парчето тесто се поставя от плънката и се поръсва с канела на прах. Прехвърля се едната страна към другата, за да се затвори тази малка баничка и се прищипва с пръсти, за да не се отвори по време на печенето. Така приготвени всички сладки банички се подреждат в плоска тава, покрита с хартия за печене . На няколко места отгоре се надупчват с клечка за зъби.
Пече се в затоплена фурна на 175 - 180 градуса за около 25-30 минути, или до приятен златист загар. Изваждат се и напълно се охлаждат.
СГЛОБЯВАНЕ
На дъното на сервизен поднос/чиния се слага малко крем, за да не се плъзга тортата. Върху него се подреждат четири банички една до друга, които образуват голям правоъгълник. Върху тях се разполага половината крем, а върху него се разполагат другите четири банички . Покриват се с останалия крем, като се хващат и стените на тортата. Отгоре Баварска ябълкова торта се поръчва обилно с леко запечени и натрошени орехи.
Готовата торта с орехи се оставя да един ден в хладилник. Преди сервиране се изважда предварително за 1 час. реже се на дебели/тънки пастички.