Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Баварска ябълкова торта

Баварска ябълкова торта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Баварска ябълкова торта5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
15
"Неустоима ябълкова торта, която всяка домакиня трябва да умее да приготвя"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно - 390 г универсално
  • масло - 200 г студено, на кубчета
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • ванилин - пакетче
  • оцет - 1 ч . л + 1|/2 ч . л сода бикарбонат
  • ПЪЛНЕЖ
  • ябълки - 1 кг почистени, на тънки резени
  • вода - 3 - 4 с.л.
  • захар - 3 - 4 с.л. кристална
  • ванилин - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1 от лимон
  • КРЕМ
  • захар - 180 г кристална
  • брашно - 2 с.л. универсално
  • яйца - 2 бр. L
  • прясно мляко - 500 мл
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • масло - 200 г на стайна температура
  • още
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за Баварска ябълкова торта е емблематична за областта Бавария. Съставките могат да се подготвят ден.-два предварително и след това да се сглоби. Задължително е да преседи един ден в хладилник. Тортата с ябълки се реже лесно на дебели/тънки резени, пастички.

Приготвих разкошната торта в една вечер, затова започнах от приготвянето на крема, за да имаше достатъчно време да се охлади напълно, но може да се работи и от предния ден.

КРЕМ

В тенджера се смесва брашното и захарта. Добавят се двете разбити яйца, ванилията и настърганата кора лимон и постепенно се прибавя млякото. Разбърква се с телена бъркалка. Поставя се на умерен котлон и се сварява крем. Покрива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади напълно на стайна температура. След като е достатъчно охладен, се прибавя маслото на кубчета, като първо маслото се разбива на висока скорост, за да се превърне в крем и лъжица по лъжица се добавя от домашния крем за торта. Разбива се до уеднаквяване. Оставя се в хладилник до ползването му.

ПЛЪНКА ОТ ЯБЪЛКИ

В широк и дълбок тиган се поставят нарязаните на тънко филийки ябълки. Добавя се водата и захарта похлупва се с капак и се оставят да се задушават на умерена температура, докато омекнат, но не и да се превърнат в каша. След като са омекнали, се изсипват в голяма цедка, за да се отцедят и напълно да се охладят.

ТЕСТО

В купа се изсипва брашното и маслото. С ръчен блендер, нож, вилица, пръсти се довежда до трохи. Добавя се сметаната, солта, ванилията и содата угасена в оцета. За кратко се омесва, оформя се топка тесто и се дели на 8 равни части. Покриват се с фолио и се оставят в хладилник, за около 20 минути.

СГЛОБЯВАНЕ

Всяка охладена топка тесто се разточва на правоъгълник с желан размер. Не може да се търси голям размер, разточвах около една разтворена педя ръка, но важното е всяко парче тесто да е с еднакъв размер, както другите. По средата на парчето тесто се поставя от плънката и се поръсва с канела на прах. Прехвърля се едната страна към другата, за да се затвори тази малка баничка и се прищипва с пръсти, за да не се отвори по време на печенето. Така приготвени всички сладки банички се подреждат в плоска тава, покрита с хартия за печене . На няколко места отгоре се надупчват с клечка за зъби.

Пече се в затоплена фурна на 175 - 180 градуса за около 25-30 минути, или до приятен златист загар. Изваждат се и напълно се охлаждат.

СГЛОБЯВАНЕ

На дъното на сервизен поднос/чиния се слага малко крем, за да не се плъзга тортата. Върху него се подреждат четири банички една до друга, които образуват голям правоъгълник. Върху тях се разполага половината крем, а върху него се разполагат другите четири банички . Покриват се с останалия крем, като се хващат и стените на тортата. Отгоре Баварска ябълкова торта се поръчва обилно с леко запечени и натрошени орехи.

Готовата торта с орехи се оставя да един ден в хладилник. Преди сервиране се изважда предварително за 1 час. реже се на дебели/тънки пастички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: