Начин на приготвяне
Домашният квасен хляб се отличава със своята мека вътрешност и хрупкава коричка. Има характерен вкус, който не би могъл да се обърка.
Преди да започнете с приготвянето му, подхранете кваса, за да бъде свеж, когато го добавите към тестото за хляба. След това пресейте брашното, прибавете активирания квас към него. Разбъркайте.
Може да използвате миксер за объркване на тестото. След 10 минути месене, оставете за половин час до 40 мин. После добавете още малко брашно и сол. Направете същото още 2 пъти.
Когато сте готови, оформете готовия хляб с квас и го сложете в тава за печене. Завийте го с кърпа, която не трябва да го докосва. Заредете се с търпение, защото втасването продължата от три до осем часа според иползвания квас.
Щом е готов, направете няколко разреза върху хляба, поръсете с малко брашно и печете за 10 мин. на 220 градуса, после за още 30 мин. на 180 градуса. Трябва да придобие златиста коричка. Ще разберете, че е готов, ако при почукване върху коричката, чуете кух звук.
Щом е готов, оставете да изстине и чак тогава разрежете и сервирайте неустоимо вкусния квасен хляб!