Начин на приготвяне
Първо да си направим квас - не е сложно, но се иска малко време (само за първия път)!
Пълнозърнестото брашно се размесва с вода и лъжица в буркан - не е страшна пропорцията, всеки е виждал боза (малко по-рядко, малко по-гъсто не е от значение). Сместа се оставя на стайна температура и се наблюдава, ако е нужно, се добавя брашно, ако дойде в повече, се добавя вода - разбърква се всеки ден.
След 7-10 дни квасът ще започне да се навдига, ще се видят балончета, които изплуват на повърхността веднага след разбъркването - това е признак, че е готов.
Идва ред на хляба с квас - аз ползвам хлебопекарна, но който иска да се мъчи, може да меси и на ръка (пропорциите са същите). В пекарната слагам течните съставки и бялото брашно, добавям 4 с.л. от готовия квас и пускам пекарната на основна програма до сигнала за добавките.
След сигнала за добавките спирам пекарната и я забравям за поне 12 часа на стайна температура. Когато тестото е удвоило обема си, е готово за печене - избирам програмата за печене и пека за заложения един час.
Изглежда сложно, но е много забавно да видиш какво се случва в пекарната - всичко много зависи от околната температура, но критерият е ясен - удвояване на обема.
За вкус и консистенция ще си говорим само с опиталите - аз не купувам и не пека хляб по друг начин, само споменавам Дамата, която ми даде рецептата за кваса!
Рецептата за Квас и квасен хляб е изпълнена.
Коментари
Видях, че са 700гр. брашно и 290мл вода. Става ли ви супер гъсто тестото?
Сега пробвам рецептата ви, но сложих даже по-малко брашно-650гр. бяло и пак стана една твърда топка. Сега ще добавя още вода, но не знам дали ще се получи нещо... В рецептата си пишете само, че слагате бялото брашно. То е 500гр. С другото-200гр. пълнозърнесто какво правите?