Начин на приготвяне
Маята слагаме в хладкото мляко заедно с щипка захар и щипка брашно. Оставяме да втаса. През това време разбиваме яйцата заедно с маслото и солта, добавяме шупналата мая и започваме да добавяме брашното, като омесваме меко тесто, оставяме го да втаса.
Пресния магданоз нарязваме на ситно, а чесъна пресоваме, добавяме го към маслото и разбъркваме. Втасалото тесто разточваме на тънка кора.
Мажем хубаво с маслото и пресните подправки. Навиваме кората на руло и срязваме през средата по-дължина.
После усукваме двете половини и навиваме на венец.
Оставяме в тавата чесновата питка да втаса, намазваме с жълтък. Печем в предварително загрята фурна до готовност.
По желание този своеобразен венец може да се поръси със сусам или други семена.
Чеснова питка венец с подправки със завладяващо ухание.