Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Чеснова питка с лимец

Чеснова питка с лимец

Чеснова питка с лимец
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Единственият проблем при тази питка е, че изчезва за броени минути, защото всеки си хапва поне по две парчета"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 3 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • мая - 10 г прясна
  • сол - 1ч.л. равна
  • мед - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • копър - 1/2 връзка
  • масло - 40 г меко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята и меда. Покрийте съда и оставете за 10 минути маята да се активира.

Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Прибавете сместа с маята, прясното мляко, което е добре също да се затопли и зехтина.

Замесете меко и нелепнещо тесто. Поставете го в купа, покрито с фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

През това време почистете няколко скилидки чесън и ги нарежете на много ситно. Нарежете също половин връзка пресен копър. Смесете ги и прибавете към тях меко масло.

Разбъркайте добре.

Готовото тесто сложете в тава 28-30 см, предварително намазана с масло или олио.

Разстелете го с пръсти, докато заеме формата на тавата. След това го намажете с ароматното масло и нарежете с остър нож на 8 триъгълника. Най-лесно това става с нож за рязане на пица.

Оставете питката отново да втаса за още 20 минути.

Загрейте фурната на 200 градуса и сложете да се пече за около 30 минути.

След това ви остава само да изчакате леко да се охлади и да поднесете на вашите близки тази ароматна Чеснова питка с лимец.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: