Начин на приготвяне
Разтворете маята във затопленото прясно мляко със захарта. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 10 минути;
Пресейте в дълбока купа брашното със солта и направете кладенче, в което сипете олиото, оцета, киселото мляко, скилидката чесън фино настъргана и едното яйце + белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая);
Изсипете в кладенчето и втасалата мая и замесете меко нелепнещо тесто, като добавяте брашно, ако е необходимо;
Намажете тестото с олио и поставете в купата, завийте с кърпа и оставете на топло за 1 час, докато утрои обема си;
През това време си пригответе плънката, като накълцате и запържите в зехтина пресния чесън и лука. Когато омекнат, прибавете към тях и спанака, добре измит и накълцан на по-едричко. Овкусете със сол и пипер и гответе 2-3 минути. Оставете да се поохлади;
Втасалото тесто разделете на 4 топки и всяка разточете на тънка кора. Намазвайте всяка една със разтопените заедно мас и масло (заделете малко от тази мазнина за накрая). Разпределяйте от плънката равномерно върху цялата повърхност на корите и поръсвайте с кашкавал;
Навийте четирите кори на рула и после завийте още веднъж като охлювчета.
Поставете в малка тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена предварително. Оставете да втасат още веднъж 30 минути;
Намажете с разбития жълтък с няколко капки прясно мляко и украсете с тиквеното семе;
Печете на 160 градуса, без да загрявате фурната предварително около 30 минути, като накрая може да увеличите на 180 градуса за приятен загар.
Не отваряте фурната през първите 20 минути, а след това може да си проверявате с клечка до готовност;
Готовата питка намажете с остатъка от масло и мас и покрийте с кърпа за 10 минути. След това е готова за консумация!