Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пилаф»Постен пилаф от просо със зелен фасул и цвекло

Постен пилаф от просо със зелен фасул и цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постен пилаф от просо със зелен фасул и цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Вкусен постен пилаф, който би бил перфектното основно ястие за всеки празник"

Необходими Продукти

  • просо - 200 г
  • зелен фасул - 160 - 200 г от консерва или пресен
  • чрвено цвекло - 1 глава, средна
  • лук - 100 г пресен
  • червена чушка - 75 г
  • краставица - 1/2 бр.
  • лимон - 1 бр. сока
  • кориандър - 1 с.л. свежи листа (или магданоз)
  • черен пипер - 2 щипки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • зехтин - 60 г
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червеното цвекло сварете или изпечете цялата глава във фурната. Удачно е да се използва и мариновано от консерва.

Сложете просото да се свари в леко подсолена вода с лъжица олио и дафиновия лист -15-18 минути. За същото време в отделна тенджерка си сварете и почистения зелен фасул, ако ползвате пресен. В случай, че сте избрали да е сварен от консерва, само го измийте и отцедете. Добре е да използвате млад и крехък и да е от кръглия сорт.

Накълцайте на ситно краставицата, лука, кориандъра и чушката и хубаво ги разбъркайте със зехтина, сол, черен пипер и сокът от лимон (ако лимонът ви е голям, ползвайте само 20-30 мл. от сока или според вкуса ви)

Готовото просо, отцедете от водата и веднага разбъркайте, за да не слепва и да не е прекалено горещо.

Сложете при него пресните накълцани зеленчуци със подправките, зеления фасул и нарязано на кубчета цвекло.

Разбъркайте и поднесете готовия пилаф на момента докато е още топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: