Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Постен зелен фасул по гръцки (Fasolakia giahni)

Постен зелен фасул по гръцки (Fasolakia giahni)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k1
Постен зелен фасул по гръцки (Fasolakia giahni)
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Сервира се постен зелен фасул по гръцки с парче сирене Фета, поръсено с малко риган, и по избор няколко черни маслини."

Необходими Продукти

  • зелен фасул - 1 кг
  • зехтин - 70 г екстра върджин
  • лук - 2 големи глави
  • скилидки - 2 чесън
  • домати - около 500 г пасирани
  • щипка - захар
  • картофи - 1 средно голям
  • лимони - настъргана кора от 1/2
  • сол
  • черен пипер - смлян
  • сух копър - 1 ч.л.
  • магданоз
  • копър
  • мента - за поръска
  • фета - парче сирене
  • маслини - по избор и няколко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В сгорещен зехтин се прибавя наситнен лук. Задушава се за около 4 - 5 минути при периодично разбъркване.

Прибавят се настъргани на ситно ренде скилидки чесън, разбъркват се за 30 секунди и се добавят зеленият фасул, картофчето, нарязано на големи кубчета, пасираните домати, настърганата кора от лимона, лъжичката сух копър и се добавя още малко гореща вода.

Оставя се да заври на силен огън, след което се намалява температурата и се оставя да къкри за около 30 минути под капак.

След тези минути се отстранява капакът, увеличава се температурата на котлона и се оставя за още 10 - 15 минути, докато сосът се редуцира до желана гъстота.

Накрая на готвенето на постния зелен боб се прибавя и лъжичката захар, за да намали киселинността на доматите.

Сваля се от котлона и се поръсва с наситнени: копър, магданоз, няколко листа мента.

Сервира се постен зелен фасул по гръцки с парче сирене Фета, поръсено с малко риган, и по избор няколко черни маслини.

Вижте още как се замразява зелен фасул и най-вкусните предложения за зелен фасул яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: