Начин на приготвяне
В сгорещен зехтин се прибавя наситнен лук. Задушава се за около 4 - 5 минути при периодично разбъркване.
Прибавят се настъргани на ситно ренде скилидки чесън, разбъркват се за 30 секунди и се добавят зеленият фасул, картофчето, нарязано на големи кубчета, пасираните домати, настърганата кора от лимона, лъжичката сух копър и се добавя още малко гореща вода.
Оставя се да заври на силен огън, след което се намалява температурата и се оставя да къкри за около 30 минути под капак.
След тези минути се отстранява капакът, увеличава се температурата на котлона и се оставя за още 10 - 15 минути, докато сосът се редуцира до желана гъстота.
Накрая на готвенето на постния зелен боб се прибавя и лъжичката захар, за да намали киселинността на доматите.
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнени: копър, магданоз, няколко листа мента.
Сервира се постен зелен фасул по гръцки с парче сирене Фета, поръсено с малко риган, и по избор няколко черни маслини.
Вижте още как се замразява зелен фасул и най-вкусните предложения за зелен фасул яхния.