Начин на приготвяне
Хубаво почистваме и измиваме пилето. С достатъчно остър нож се правят дупчици. Слага с в дълбок съд, в който се сипва вода и морската сол. Солта трябва да се разтвори.
Пилето се оставя по този начин за една вечер или за минимум 6 часа. След това се отцежда и измива добре.
Стените и дъното на гювеча се обтриват с масло. Морковът и картофите се белят и режат на парченца, слагат се в гювеча. Гъбите последни се измиват и без да се режат се слагат в съда.
Прави се смес от подправките, с която се натрива хубаво цялото пиле отвън и отвътре. Едната глава чесън се слага в кухината му, премахва се само най-външната обвивка, не се бели напълно. Останалите 2, почистени по същия начин, се слагат в гювеча.
Върху зеленчуците се наливат бирата и водата. Последно се слага пилето. Другата половината от маслото се слага върху него, разрязано на парченца, а накрая се слага и олиото.
Ястието се слага да се пече в студена фурна, която първо се включва 200 градуса, а после за 120 мин. на 180. Когато остава около половин час или малко повече до пълна готовност на ястието, печеното пиле се обръща по гръб, за да се запече и там.
Щом е готово, пилето се оставя в изключена фурна за още 15 мин.
Сочното пиле с бирени картофки в гювеч се поднася на порции, гарнирано по желание със зеленчуци и сос от гювеча.
Добър апетит!