Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Сочно пиле с бирени картофки в гювеч

Сочно пиле с бирени картофки в гювеч

ЧародейкатаЧародейката
Новак
47344819207
Сочно пиле с бирени картофки в гювеч
Снимка: Чародейката
1 / 3
31/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Любимото пиле с бирени картофки - ако имате гювеч, трябва да изпробвате тази рецепта"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. (1.7 кг)
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 1 кг
  • чесън - 3 цели глави
  • бира - 200 мл
  • печурки - 7 - 8 бр. дребни
  • краве масло - 70 г (половин пакетче от 125 г)
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • морска сол - 2 к.ч.
  • кимион - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво почистваме и измиваме пилето. С достатъчно остър нож се правят дупчици. Слага с в дълбок съд, в който се сипва вода и морската сол. Солта трябва да се разтвори.

Пилето се оставя по този начин за една вечер или за минимум 6 часа. След това се отцежда и измива добре.

Стените и дъното на гювеча се обтриват с масло. Морковът и картофите се белят и режат на парченца, слагат се в гювеча. Гъбите последни се измиват и без да се режат се слагат в съда.

Прави се смес от подправките, с която се натрива хубаво цялото пиле отвън и отвътре. Едната глава чесън се слага в кухината му, премахва се само най-външната обвивка, не се бели напълно. Останалите 2, почистени по същия начин, се слагат в гювеча.

Върху зеленчуците се наливат бирата и водата. Последно се слага пилето. Другата половината от маслото се слага върху него, разрязано на парченца, а накрая се слага и олиото.

Ястието се слага да се пече в студена фурна, която първо се включва 200 градуса, а после за 120 мин. на 180. Когато остава около половин час или малко повече до пълна готовност на ястието, печеното пиле се обръща по гръб, за да се запече и там.

Щом е готово, пилето се оставя в изключена фурна за още 15 мин.

Сочното пиле с бирени картофки в гювеч се поднася на порции, гарнирано по желание със зеленчуци и сос от гювеча.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: