Телешко с кореноплодни

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Телешко с кореноплодни
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Чудна гозба от телешко с кореноплодни, която непременно трябва да опитате, особено ако сте почитатели на този вид месо"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 кг
  • пащърнак - 2 - 3 бр. средни
  • картофи - 3 бр. на едри кубчета (по желание)
  • моркови - 3 бр. средни
  • лук - 1 голям
  • целина - 1/2 глава на кубчета
  • целина - 2 стръка селъри
  • магданоз - 3/4 стръкчета
  • мащерка - 1 клонче за поръсване
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • карамфил - 2 по избор
  • брашно - 1 супена лъжица ако не слагате картофи
  • масло - 30 г
  • шери - 1 чаша или друго вино по избор
  • сос уорчестър - 1 супена лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте кореноплодните зеленчуци и след това обелете главата целина, пащърнака и морковите, нарязвате на парчета от около 5 см. Обелете картофите и нарежете на едро, тях ще добавите със селъри след сваряването на месото, през последните 15/20 минути на готвенето. Общото количество кореноплодни е 700 г изберете от кои да сложите повече или по-малко.

Междувременно измийте месото добре под течаща вода, за да отстраните всички следи от кръв.

Отцедете го, подсушете го и го сложете да покафенее с масло в голям тиган. Когато започне да покафенява, поръсете с Шери и след като се изпари течността, добавете нарязания лук и сос Уорчестър. Веднага след като се зачерви, добавете грубо нарязаната глава целина, морков, пащърнак, 1 стрък нарязан магданоз, дафинов лист, мащерка, сол, черен пипер.

Веднага след това добавете гореща вода. Покрийте и гответе на слаб огън в продължение на 3 часа, като добавите вода, ако бульонът на телешката супа се изпари и намалее много. Във всеки случай, докато месото се свари много добре. Ако имате тенджера под налягане, ще съкратите времето на 45/50 мин. Ако сосът е твърде много, увеличете котлона и намалете, докато се достигне желаната плътност.

Накрая на готвенето сосът на телешкото варено не трябва да е прекалено плътен. Аз го предпочитам по-течен, вие го пригответе, както ви харесва като гъстота.

В последната фаза на приготвяне освен картофи можете да добавите и още моркови, нарязани на филийки. Ако искате, можете да добавите и нежен стрък селъри. След хубаво сваряване на месото, добавете картофите и нарязаното селъри, гответе около половин час, докато картофите морковите и селърито се сварят.

Ако сте решили да не слагате картофите, гответе за около 15 мин. време селърито и останалите моркови в бульона. Когато се сготви, сгъстете супата от месо и зеленчуци със супена лъжица брашно, разредено в половин чаша вода, и изсипете през гевгир. Поставете по три парченца месо във всяка чиния с черпак и бульона с кореноплодните зеленчуци и придружете с препечен полезен хляб.

Насладете се на Телешко с кореноплодни в приятна компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: