Начин на приготвяне
Счукваме ядките пекан. Отделяме 2 с.л. от тях настрани.
Намазваме с малко шарлан правоъгълна тава. Поставяме една кора, мажем я с шарлан, отгоре поставяме втора кора, мажем отново с шарлан и така подреждаме половината кори.
Върху тях поръсваме кафявата захар и по-голямото количество пекан.
След това подреждаме отгоре и останалите кори, като отново ги мажем с шарлан по същия начин.
Нарязваме на квадрати с остър нож, отгоре поръсваме отделения пекан и поставяме във фурната на 200 градуса да се пече около 20 минути до златисто.
Оставяме изпечената баклава да се охлади напълно.
Кипваме водата и обикновената захар. Добавяме пръчката канела и варим до намаляване на разтвора наполовина. Изваждаме канелата.
Заливаме изстиналата баклава с горещия сироп, като работим с черпак и сипваме равномерно навсякъде.
Оставяме баклавата с шарлан и пекан за една нощ на хладно да престои.