Начин на приготвяне
Фурната се загрява на 180 градуса.
Правоъгълна тава за хляб (може да се използва кексова форма) се напръсква със спрей против залепване или се застила с хартия за печене, като хартията трябва да е добре прилепнала към тавата.
В подходяща купа с помощта на телена бъркалка се разбиват яйцата и захарта до бяла пяна. Добавя се мекото масло, като разбъркването продължава до получаване на хомогенна смес.
Бананите се обелват и се намачкват с вилица. Добавят се към сместа.
Брашното се пресява с бакпулвера. Изсипва се към влажната смес и се бърка до пълното усвояване.
Орехите се нарязват на едро и последно се добавят към сместа. Отново се разбърка.
Сместа се изсипва в тавата, отгоре се подреждат цели ядки (по желание) за декорация. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 55-60 минути.
През това време в малък метален или огнеупорен съд се смесва мармалада от кайсии с няколко капки вода, разбърква се добре и се затопля във фурната.
След изпичането кекса се изважда върху метална решетка и се намазва с топлия мармалад от кайсии.
Поднася се напълно изстинал.