Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Бананов кекс с пекан

Бананов кекс с пекан

Tina MarinaTina Marina
Новак
538
Бананов кекс с пекан
Снимка: Tina Marina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Един по-различен кекс, който ще ви плени"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • банани - 3 презрели
  • яйцa - 1 бр.
  • масло - 1/3 ч.ч. меко
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • пекан - 1/2 ч.ч. едро нарязани + цели ядки за декорация
  • за намазване е нужно
  • мармалад от кайсии - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 180 градуса.

Правоъгълна тава за хляб (може да се използва кексова форма) се напръсква със спрей против залепване или се застила с хартия за печене, като хартията трябва да е добре прилепнала към тавата.

В подходяща купа с помощта на телена бъркалка се разбиват яйцата и захарта до бяла пяна. Добавя се мекото масло, като разбъркването продължава до получаване на хомогенна смес.

Бананите се обелват и се намачкват с вилица. Добавят се към сместа.

Брашното се пресява с бакпулвера. Изсипва се към влажната смес и се бърка до пълното усвояване.

Орехите се нарязват на едро и последно се добавят към сместа. Отново се разбърка.

Сместа се изсипва в тавата, отгоре се подреждат цели ядки (по желание) за декорация. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 55-60 минути.

През това време в малък метален или огнеупорен съд се смесва мармалада от кайсии с няколко капки вода, разбърква се добре и се затопля във фурната.

След изпичането кекса се изважда върху метална решетка и се намазва с топлия мармалад от кайсии.

Поднася се напълно изстинал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: