Начин на приготвяне
Започнете с блатовете за тортата, като разбиете яйцата, ваниловата захар, щипка сол и захарта на ефирен пухкав крем. За да е по-устойчив, препоръчвам разбиване на водна баня при 37-40 градуса 6 минути и после още толкова извън водната баня.
Добавете на части брашното и нишестето и бъркайте с плавни движения на шпатула, за да не спадне обемът.
Излейте в намазнена и набрашнена форма с откопчаващо се дъно-21-2 см. диаметър и изпечете на 160 градуса за около 17 минути или до суха клечка. Готовия блат оставете да изстива върху решетка.
Пригответе крема, като загреете млякото и сметаната. Добавете захарта и ваниловата захар и разбъркайте да се разтопят.
Сложете желатина да се хидратира в студена вода за 2-3 минути или според указанията на производителя.
Разбийте жълтъците със нишестето и сипете на струйка към млякото. Натрошете вътре шоколада заедно с маслото. Варете крема на слаб огън при непрестанно бъркане 8-10 минути.
Дръпнете от огъня, когато е готов, и не спирайте да бъркате - така, освен че няма да хване коричка, но и ще спадне леко температурата.
Добавете хидратирания и отцеден желатин и пак разбъркайте добре.
Върху крема веднага залепете пласт стреч фолио, изчакайте да изстине и приберете в хладилник да стяга.
Идва ред на еклерите. За тях разтопете маслото във водата на умерен огън. Сложете щипка сол, захарта и брашното. Бъркайте, докато се получи парено тесто, което се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и изчакайте 10-15 минути, след което чуквайте яйцата едно по едно и разбивайте с миксер до съвършена гладкост.
Напълнете в пош и шприцовайте еклерите в тавичка върху хартия за печене. Оставяйте разстояние между тях, защото ще бухнат при печенето.
Изпечете ги на 200 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 минути.
Когато са готови, не изваждайте веднага, а само открехнете вратичката на фурната и ги оставете вътре за 15 минути, после охладете напълно.
Сварете сиропа и го оставете да се охлади. Кремът, който е престоял в хладилник няколко часа, разбийте с миксер. Към 1/3 от него добавете разбита 250 мл от сметаната и хубаво разбийте с миксера.
С част от крема за еклери без сметана напълнете еклерчетата (част от тях може би ще ви останат).
Блата срежете надлъжно през средата.
Започнете сглобяването.
Положете във форма за торта или върху поднос с фиксиран ринг едната половина от блата. Сиропирайте го и сипете два пръста от крема без сметаната. Наредете еклерчета плътно едно до друго, посипете с пресни боровинки и 2-3 лъжици сладко и залейте с останалия крем плюс от другия, ако не ви стигне този. Сложете втория блат и него също сиропирайте. Част от крема със сметаната си заделете за намазване отгоре или пък сложете всичкия, за да покриете еклерите, преди да полижите втория блат - както прецените.
Ако сте избрали втория вариант, останалите 200 мл сметана ще са за покривен крем, смесени със лъжица-две сладко от боровинки. В противен случай тези компоненти отпадат и еклеровата торта остава с изцяло бяла визия - вие си изберете как да направите.
Украсете еклеровата торта с боровинки със останалите ви еклери, по желание потопени в разтопен бял шоколад и сложете още пресни боровинки.
Да ви е сладко!
Рецептата е вдъхновена от сайта Вкусното ми хоби със страст и любов
Коментари