Начин на приготвяне
Пригответе си форма 22-24 см.
Приготвяне на блатовете: Разбийте яйцата, към тях постепенно добавете захарта. След това долейте олиото, млякото, разбъркайте и прибавете брашното с какаото и бакпулвера, като бъркате с телена бъркалка. Накрая добавете разтопения шоколад. Разделете сместа на две и изпечете два блата. Оставете да се охладят.
Приготвяне на еклерите и крема: Млякото, водата, маслото и солта се слагат на котлона да заврат. След като това стане, изсипете наведнъж брашното, като бъркате енергично, докато се събере на топка. Свалете от котлона и оставете за няколко минути да се охлади.
След това започнете да добавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре, докато се усвои от тестото.
Напълнете сместа в пош и шприцовайте еклерите в тава, застлана с хартия за печене. Печете на 170 за около 25-30 минути, като не отваряте фурната. Когато станат готови, изключете фурната, открехнете леко вратата, и ги оставете за десетина минути, преди да ги извадите.
Оставете да се охладят. Напълнете ги с крема.
Пригответе пудинга според указанието и го охладете. Към него добавете разбитата сметана, разтопения бял шоколад и желатина (предварително накиснат в малко студена вода и разтопен на водна баня).
Приготвяне на шоколадовия мукрем: Пригответе пудинга според указанието, но с 400 мл мляко, и охладете. Към него добавете разбитата сметана, разтопения черен шоколад и желатина (предварително накиснат в малко студена вода и разтопен на водна баня).
Сглобяване на тортата: Във форма със свалящи се стени сложете единия блат. Поръсете го с 3-4 с.л прясно приготвено инстантно кафе.
Сипете малко от крема и наредете плътно еклерите (10-11 бр., зависи колко големи ще ги направите). Залейте ги с останалия шоколадов крем.
Загладете добре и поставете втория блат отгоре. Притиснете и също го
полейте с няколко лъжици инстантно кафе.
Сложете еклеровата торта в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ. Извадете, освободете тортата от формата, намажете отгоре с разбита сметана и декорирайте по желание.
Шоколадовата еклерова торта е готова.