Деликатна еклерова торта

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Деликатна еклерова торта
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
27/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Обзалагаме се, че не сте опитвали по-деликатна еклерова торта"

Необходими Продукти

  • Парено тесто
  • вода - 500 мл
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
  • захар - 15 г
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно
  • яйца - 7 бр.
  • Ванилов крем
  • жълтъци - 6 бр.
  • захар - 150 г
  • нишесте - 3 с.л.
  • прясно мляко - 520 мл
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ванилова есенция
  • масло - 150 г
  • Крем с кондензирано мляко
  • кондензирано мляко - 400 г подсладено
  • извара - 300 г
  • кисело мляко - 200 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • ванилова захар - 10 г
  • желатин - 10 г
  • черен шоколад - 75 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с ненадраскващо дъно се сипва водата и се стопля. Добавят се маслото и олиото, захарта и солта. Разбърква се. Когато сместа заври, се добавя брашното. Разбърква се с телена бъркалка, като се стараем да не остават бучки. Бърка се докато се сгъсти и се получи парено тесто, което се отделя от тенджерата.

Сместа се изсипва в купата на миксера и се оставя да се охлади. Яйцата се добавят едно по едно и сместа се разбива след всяко.

Готовото тесто се прехвърля в пош.

Подготвя се форма за торта, като се покрива с хартия за печене. Оформя се блат за основа във формата от пареното тесто. Блатът се пече на 200 градуса около 15 минути.

Температурата на фурната се намалява на 180 градуса и се пече още 10 минути. Вратата на фурната не се отваря.

Подготвя се голяма тава с хартия за печене. С останалото тесто се правят розички за еклери. Пекат се по същия начин като блата за основата.

Подготвя се ваниловият крем за еклерите. В купата на миксера се слагат жълтъците и захарта. Разбива се добре. Добавя се нишестето и отново се разбива. Добавя се прясното мляко. Отново се разбива.

Сместа се прехвърля в тенджера на бавен огън. Кремът се вари, като се бърка непрекъснато с телена бъркалка до сгъстяване. Добавят се лимоновият сок и ванилията есенция и се разбърква. Отстранява се от котлона.

В горещия крем се добавя маслото. Разбърква се добре. Кремът се оставя да изстине напълно.

Всички еклери се пълнят с ваноловия крем с помощта на пош.

Подготвя се кремът с подсладено кондензирано мляко. В чашка се изсипва желатинът и се добавя студена вода, разбърква се и се оставя да набъбне.

В купата на миксера се слагат изварата и кондензирано мляко. Разбиват се. Добавя се киселото мляко, заквасената сметана и ванилията захар. Разбива се.

Желатинът се пуска в микровълновата за кратко, за да се разтопи и се добавя в крема. Разбърква се.

Сглобява се еклеровата торта. Хартията за печене се отстранява от блата на тортата и той отново се разполага на дъното на формата за торта. Половината от крема с кондензирано мляко се разпределя върху него. Отгоре се нареждат еклерите. Те се покриват с другата част от крема и отгоре се нареждат още еклери.

Тортата се оставя в хладилника за 5 часа, за да стегне кремът.

Шоколадът се разтопява на водна баня, като може да се сложи направо в найлонов, което ще се използва за пош. Тортата се украсява по желание.

Деликатната еклерова торта е чудна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна!
28.10.2022 07:59