Начин на приготвяне
Измиваме ориза добре под течаща вода. Поставяме го в цедка да се отцеди. След това слагаме в тенджера и го заливаме с вода в съотношение 1:1.
Слагаме на котлона, щом водата заври намаляме котлона, слагаме капака и оставяме да къкри 10 минути. След това изключваме котлона и оставаме под капак още 10 минути.
Гъбите нарязваме и задушаваме в масло. Краставиците и авокадото почистваме и нарязваме на филийки.
На дъното на крьгла форма с падащо дъно слагаме алуминиево фолио. Сварения ориз поръсваме с оризовия оцет и разбъркваме.
На дъното на формата слагаме тънък слой ориз, после авокадо, краставици, гъби, слайсове риба, отново авокадо и краставици.
Редуваме така, докато завършим със сьомга. Махаме внимателно формата и поръсваме със семена. Поднасяме сушито със соев сос и уасаби сос.
Празничната салата суши е готова.