Начин на приготвяне
Пилето го измивате и го подсушавате. Кожата отделяте внимателно в ръка от месото, като внимавате да не се разкъса.
Разтопеният мед, горчицата и универсалната подправка смесете в малък съд. Получената смес се втрива върху и под кожата на пилето. Така мариновано пилето се оставя на стайна температура за час.
Портокалите се измиват. Единият се нарязва на кубчета и с него се пълни пилето. Премества се в подходяща неголяма тава, като краката му се подпъхват, за да не излязат портокалите.
А другият портокал се изцежда и с него се полива намазаното със зехтин и поръсено с черен пипер пиле.
Върху тавата се слага фолио и се пече на загрята на 200 °C фурна поне час, след което се сваля фолиото, полива се пилето и се пече до загар.
След като се извади печеното пиле, останалия в тавичката сок може да си направите сос на котлона, като му добавите малко размито във вода брашно и бъркате до получаване на желаната консистенция.