Портокалово пиле

Моника МанчеваМоника Манчева
Чирак
44261159290
Портокалово пиле
Снимка: Моника Манчева
1 / 2
31/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Портокаловото пиле е толкова вкусно, че ще изчезне от чинията за миг"

Необходими Продукти

  • пиле - 1
  • портокали - 2 бр.
  • горчица - 4 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • универсална подправка - 2 с.л.
  • мед - 2 с.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето го измивате и го подсушавате. Кожата отделяте внимателно в ръка от месото, като внимавате да не се разкъса.

Разтопеният мед, горчицата и универсалната подправка смесете в малък съд. Получената смес се втрива върху и под кожата на пилето. Така мариновано пилето се оставя на стайна температура за час.

Портокалите се измиват. Единият се нарязва на кубчета и с него се пълни пилето. Премества се в подходяща неголяма тава, като краката му се подпъхват, за да не излязат портокалите.

А другият портокал се изцежда и с него се полива намазаното със зехтин и поръсено с черен пипер пиле.

Върху тавата се слага фолио и се пече на загрята на 200 °C фурна поне час, след което се сваля фолиото, полива се пилето и се пече до загар.

След като се извади печеното пиле, останалия в тавичката сок може да си направите сос на котлона, като му добавите малко размито във вода брашно и бъркате до получаване на желаната консистенция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: