Начин на приготвяне
С миксер започнете да разбивате белтъците. Когато почнат да се сгъстяват, постепенно прибавете захарта. Разбийте на твърд сняг.
В купа смесете млякото и олиото, прибавете брашното и разбъркайте с вилица. Към тази смес сложете част от разбитите белтъци и разбъркайте с шпатула.
Прехвърлете сместа с брашното при останалите белтъци и разбъркайте с шпатула до еднородна смес.
Застелете тавата от фурната с хартия, изсипете сместа и я разнасете равномерно. Печете в загрята фурна на 160°C 15 минути.
Обърнете блата заедно с хартията върху друг лист хартия и внимателно отстранете горния лист.
Разбийте сметаната с пудрата захар и с част от нея намажете изстиналия блат. По дългата страна плътно наредете 5 бр. обелени и хубаво почистени от бялата част портокала, като леко сте ги подравнили от двата края.
С помощта на хартията навийте на руло стегнато. Затворете с хартията като бонбон и прибирете в хладилника за 1 ч.
Отстранете хартията и нанасете останалата сметана върху сладкото руло.
Поръсете с кора от портокал върху вашето портокалово руло.
Може вместо портокали като плод да се използват киви или мандарини.
Коментари