Начин на приготвяне
В голям тиган сложете бульона и гъбите (сушените накиснете хубаво с чаша гореща вода за около 30-40 мин). Ако ползвате сушени манатарки, добавете и течността, в която са били накиснати. Прецедете я през фина цедка, за да избегнете попадането на пясък).
Оставете да покъкрят за около 20 мин на средна температура.
С мрежеста лъжица извадете и отцедете гъбите. Соса прецедете през фина цедка, наложена с влажна кухненска хартия (ако сте сигурни, че сосът е чист, можете да пропуснете цеденето. Но гъбите събират доста прах и почва, понякога докато растат, и ви съветвам да го прецедите).
Избършете тигана. На средна температура разтопете маслото, намалете на ниска степен и добавете праза и 1/4 ч. л. сол. Разбърквайте периодично, за да не загаря, докато омекне хубаво. Върнете соса в тигана и гъбите (ако гъбите са прекалено големи, можете да ги нарежете на по-ситно по желание).
Добавете розмарина и мащерката и вдигнете температурата докато заври. Оставете да ври леко и разбърквайте, докато се редуцира течността, до около 1 ч.ч. Добавете сметаната и млян черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете да заври. Варете лекичко, докато се редуцира обратно до 1 ч.ч или по-гъсто, ако желаете.
Прехвърлете във сосиера и добавете горчицата и лимоновия сок. Разбъркайте добре и доовкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо, на вкус.
Готовия сос за месо можете да използвате веднага или да съхраните в хладилник за следващия ден-два. Имайте в предвид, че сосът ще дръпне и ще се сгъсти допълнително така. Но ще стане и по-вкусен и наситен.
Ако ще го съхраните, можете да го редуцирате до чаша и половина след добавянето на сметаната, за да не стане съвсем гъст, но дори тогава няма да е проблем.
Гъбеният сос с манатарки е перфектен за задушени меса, дърпано свинско, агнешки котлети или каквото ви душа иска,
-----------------------
Съвети:
Заменете солта със MSG (мононатриев глутамат). Не само е по-здравословно, но ще подсили вкуса на соса, до наистина впечатляващ.
Можете да замените гъбите с пачи крак или кладница, дори печурки, но с манатарки е най-вкусен.
Праза го измийте, много добре след нарязването, защото той събира доста пръст, докато расте, и не искате това в соса.
Внимавайте със задушаването му да не стане на каша или да се преготви.
Ако дижонската горчица ви е прекалено силна, можете да сложите обикновена или дори лека.
При лимоновия сок, добавете първо половината и пробвайте, В зависимост колко сте го сгъстили, 1 с.л. може да е доста - или недостатъчна.