Начин на приготвяне
Маслото се загрява.
Ореховите ядки се прибавят в сгорещеното масло, като се прибавят цели, не се начупват.
Пържат се 5 мин при продължително бъркане. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят. След като изстинат, се натрошават с чопър.
Чесънът се счуква в хаванче.
Таханът се изсипва в купата, в която ще се разбърква. Прибавя се половината от водата. Разбърква се внимателно до получаване на хомогенна смес.
Лимоните се изискват и сокът се прибавя към тахана.
Разбърква се много добре.
Постепенно се прибавят смлените орехи и останалата вода.
Прибавя се сумакът, чесънът и солта.
Разбърква се много добре разядката до получаване на еднородна смес.
Хайверът от орехи се оставя в хладилник за 5 часа.
Сервира се новогодишен орехов хайвер по турски с черен хляб.