Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Пълнозърнести кравайчета с маково семе

Пълнозърнести кравайчета с маково семе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнозърнести кравайчета с маково семе
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
04/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
43 мин.
Порции
8
"Хапвайте топли тези вкусни пълнозърнести кравайчета с ваше любимо ястие"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 400 г пшенично
  • бяло брашно - 3 - 4 с.л.
  • мая - 20 г жива
  • захар - 10 г
  • вода - 250 мл леко затоплена
  • зехтин - 2 с.л. + за намазняване
  • маково семе - за поръсване
  • сол - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Раздробете маята в 200 мл вода. Добавете бялото брашно и захарта, разбъркайте до получаване на каша. Покрийте купата с кърпа и оставете за десет минути, докато маята шупне.

В друга купа сипете солта и пълнозърнестото брашно. Направете кладенче в средата и изсипете другата вода, вече шупналата мая и зехтина. Объркайте с ръце. Ако е нужно, добавете още вода.

Замесете гладко тесто. Разделете го на осем части с еднаква големина. Всяка направете на фитил, чийто краища съединете. Намокрете ги с малко вода, за да се залепят добре. По този начин оформяте кравайчетата.

Наредете готовите гевречета в тава с хартия за печене, на разстояние. Намажете леко със зехтин и оставете да втасат на топло за 60 мин. Възможно е да се наложи да ги печете на два пъти.

Поръсете ги с маково семе, като преди това сте ги намазали с водичка.

Печете пълнозърнестите кравайчета с маково семе за 25 мин. в затоплена фурна на 190 градуса. Трябва да придобият лек златист загар.

Щом станат готови, ги покрийте с влажна кърпа, за да се запазят мекички отвътре и хрупкави отвън.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: