Начин на приготвяне
Раздробете маята в 200 мл вода. Добавете бялото брашно и захарта, разбъркайте до получаване на каша. Покрийте купата с кърпа и оставете за десет минути, докато маята шупне.
В друга купа сипете солта и пълнозърнестото брашно. Направете кладенче в средата и изсипете другата вода, вече шупналата мая и зехтина. Объркайте с ръце. Ако е нужно, добавете още вода.
Замесете гладко тесто. Разделете го на осем части с еднаква големина. Всяка направете на фитил, чийто краища съединете. Намокрете ги с малко вода, за да се залепят добре. По този начин оформяте кравайчетата.
Наредете готовите гевречета в тава с хартия за печене, на разстояние. Намажете леко със зехтин и оставете да втасат на топло за 60 мин. Възможно е да се наложи да ги печете на два пъти.
Поръсете ги с маково семе, като преди това сте ги намазали с водичка.
Печете пълнозърнестите кравайчета с маково семе за 25 мин. в затоплена фурна на 190 градуса. Трябва да придобият лек златист загар.
Щом станат готови, ги покрийте с влажна кърпа, за да се запазят мекички отвътре и хрупкави отвън.
Добър апетит!