Начин на приготвяне
Рецептата ми за пълнено пиле с ориз и сини сливи е много лесна да се направи и с няколко стъпки ще получите едно ястие идеално за обяд в неделя. Пълненото с ориз пиле също е идеално за празничните трапези като повод за коледния обяд.
Можете да подправите ориза по ваш вкус и да вземете реплика от приготвянето на пълнената пуйка за Деня на благодарността. Пиле, пълнено с ориз, е идеално дори ако се яде на следващия ден
Ето как да направите най-доброто пиле с пълнеж от ориз и сини сливи, което някога сте опитвали!
В голяма тенджера сложете маслото, сините сливи, нарязани на малки парченца (и без костилки! ). След като оставите да се задушат за кратко и ароматизират маслото, добавете ориза и го запържете.
Деглазирайте ориза с бялото вино, оставете го да се изпари и след това го гответе, като постоянно го навлажнявате с бульона и разбърквате като за класическо ризото!
Оставете ориза леко ал денте. Измийте добре пилето, подсушете го с кухненска хартия и го прекарайте върху пламъка, за да изгори останалото оперение. Поръсете го във вътрешността с щипка сол и го напълнете с ориз.
Подредете пилето, пълнено с ориз, в съд за печене, и го намажете с екстра върджин зехтин, подправете със сол, черен пипер, билки по ваш избор (мащерка, розмарин, дафинов лист и градински чай).
Можете около вкусното пълнено пиле да сложите няколко картофа. Покрийте пилето с лист алуминиево фолио и печете при 200°C за 30 минути.
Деглазирайте със сока от мандарина, отстранете алуминиевото фолио и продължете да готвите още 30 минути.
Насладете се!