Начин на приготвяне
За плънката запържваме леко лука и прибавяме към него ориза, пържим до побеляване на ориза. Аз ползвам замразен спанак, размразявам си нужното количество спанак, и го прибавям с първата чаша вода към ориза. Оризът ври с общо 2 водни чаши вода.
Преди да го сваля от котлона го овкусявам със сол и черен пипер на вкус. Оставям плънката да изстине малко, преди да напълня пилето. Ползвам за рецептата средно голямо пиле.
Измивам го и го пълня с плънката, от която остава почти половината количество. Пилето, след като се напълни, може да се зашие или да се затвори с клечки за зъби. Аз ползвам клечки за зъби.
След като сме затворили пълненото пиле го мажем с олио или с маргарин и и го поръсваме с червен пипер и овкусяваме със сол. Останалата плънка се разпределя около пилето в тавата и се добавя вода, колкото да покрие ориза, но да е на нивото му.
Покриваме с фолио тавата и печем, в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор, за час и половина, като след първия час махаме фолиото, за да се запече пилето.
След първия час махам и клечките за зъби, с които съм затворила пилето. Към рецептата може да добавите и гъби с плънката.
Пълненото пиле с ориз и спанак е готово.