Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно.
В тиган загрейте кафена чашка зехтин. Добавете нарязания лук, ориза и малки кубчета бекон. Запържете за няколко минути, налейте зеленчуковия бульон, сока от единия портокал и щипка настъргана портокалова кора.
Захлупете съда и гответе докато оризът поеме всичкия бульон. Отстранете съда от котлона. Добавете едросмлените орехи.
Посолете пилето отвътре и отвън. Овкусете със смлян черен пипер.
Напълнете с приготвената плънка и зашийте отвора с конец или забодете внимателно с клечки за зъби.
Намажете пилето със зехтин. Сложете го в тавичка с малко мазнина и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20 мин.
В купичка излейте бялото вино, добавете сока на другия портокал, наситнен розмарин, сол и черен пипер. Полейте пилето с дресинга и върнете тавичката отново във фурната.
Довършете печенето още около 40 мин. като отваряте от време на време фурната и поливате пилето със соса от печенето.
Готовото печено пиле нарежете на порции и сервирайте с плънката от ориз, бекон и орехи и резени портокал!
Да ви е сладко!