Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов Сладкиш»Италиански коледен сладкиш

Италиански коледен сладкиш

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Италиански коледен сладкиш
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5с Видео
04/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Прекрасен италиански сладкиш, с който Коледата ще е по-празнична, сладка и топла"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 200 г
  • бадеми - 150 г смлени, необелени, сурови
  • брашно - 150 г царевично фино
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - настъргана
  • есенция - 3 - 4 капки горчив бадем
  • за заливката
  • шоколад - 200 г черен
  • краве масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е за коледния сладкиш Пароцо (Parrozzo) от регион Абруцо в Италия. Сладкишът с шоколад се е появил през 1920 год., след като сладкарят Луиджи Дамико решил да направи сладък вариант на селския хляб pan rozzo, който се приготвял от царевично брашно и оставал дълго време годен за ядене.

В две купи разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавете захарта и разбийте на гъста пяна. Добавете смлените бадеми, царевичното брашно, ванилията, настърганата лимонова кора и няколко капки есенция горчив бадем.

Последната задължително. Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Внимателно ги прибавете към първата смес и хомогенизирайте добре всички продукти. Подмажете и набрашнете кръгла форма с диаметър 20 см. Ползвах купа от йенско стъкло.

Изсипете сместа. Изпечете италианския сладкиш на 160 градуса, в предварително загрята фурна за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовото Пароцо извадете от формата и охладете. Разтопете шоколада и кравето масло на водна баня. Залейте сладкиша и оставете шоколада да изсъхне, преди да го нарежете.

Чудесният бадемов аромат с лимонови и ванилови нотки на този Италиански коледен сладкиш ще ви възхитят!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: