Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Италиански коледен сладкиш Панетоне

Италиански коледен сладкиш Панетоне

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Италиански коледен сладкиш Панетоне1 / 2
18/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
"Коледата в Италия не идва, ако на масата на всяко италианско семейство няма поставен от този коледен сладкиш Пантеноне"

Необходими Продукти

  • брашно - около 370 - 380
  • нишесте - 25 г
  • вода - 50 мл
  • мая - 1/2 с.л. суха или 10 г прясна
  • яйца - 2 големи + 2 жълтъка
  • захар - 100 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • масло - 125 г меко краве + 15 г за отгоре
  • ванилия - 5 капки
  • портокалова есенция - няколко капки
  • портокали - сока от 1/2 портокал + настърганата кора от 1/2 портокал
  • лимони - сока от 1/2 лимон + настърганата кора от 1/2 лимон
  • стафиди - 100 г
  • сушени плодове - 100 г микс по избор
  • портокалови корички - 100 г захаросани
  • ром - около 50 мл, или коняк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си форма за панетоне с диаметър 16-17 см и височина 11-12 см. Ако нямате специална форма, облечете обикновена подобна тава с оризова хартия, така че да се получи височина на стената към 12 см.

Разтворете маята с 1 с.л. захар в топлата вода докато шупне. Сложете стафидите в купа и ги залейте с рома.

Пресейте брашното и сложете 2/3 от него в купата. Прибавете шупналата мая, 2 яйца, портокаловия сок и захарта. Объркайте добре, покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото на топло да втаса - трябва да стане на мехурчета и да утрои обема си.

След това прибавете жълтъците, солта, настърганата портокалова и лимонова кора, лимоновия сок и есенцията. Отново размесете всичко много добре и добавете останалото брашно и нишестето.

Бъркайте до получаване на гладко тесто. Нарежете мекото масло на парченца и при непрекъснато бъркане го смесете с тестото. Бъркайте, докато маслото се разтопи и се получи доста меко и лепкаво тесто.

Ако е прекалено течно, може да добавите няколко с.л. брашно, но не прекалявайте. Оставете отново да втаса. Прехвърлете го на набрашнен плот, оформете с намазнени ръце топка и го сложете в намазнена купа. Покрийте го и оставете да удвои обема си.

Отново го прехвърлете върху набрашнен плот и го размесете със сушените плодове и захаросаните корички. Ако лепне прекалено, набрашнявайте ръцете си. Отново го върнете в намазнената купа. Покрийте и оставете в хладилник за 3-4 часа.

Извадете вече стегналото се тесто, оформете го на топка и го сложете в предварително подготвената форма за печене. Направете отгоре кръст с нож и намажете повърхността с леко разтопено масло. В средата на кръста сложете малка бучица масло.

Загрейте фурната на 195 градуса. Панетонето се слага в алуминиева тавичка за еднократна употреба и се оставя да втаса на топло, докато се подаде над ръба на стената.

Сложете го да се пече за 10-15 минути, след което намалете температурата на около 170-180 и печете още 40-45 минути. За да не прегори, към средата на печенето покрийте коледния сладкиш с алуминиево фолио. Готовият Панетоне се вади, маже се с масло и се увива с кърпа, докато напълно се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
512
43
30
20
10
Дай твоята оценка: