Начин на приготвяне
Рецептата е за коледния сладкиш Пароцо (Parrozzo) от регион Абруцо в Италия. Сладкишът с шоколад се е появил през 1920 год., след като сладкарят Луиджи Дамико решил да направи сладък вариант на селския хляб pan rozzo, който се приготвял от царевично брашно и оставал дълго време годен за ядене.
В две купи разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавете захарта и разбийте на гъста пяна. Добавете смлените бадеми, царевичното брашно, ванилията, настърганата лимонова кора и няколко капки есенция горчив бадем.
Последната задължително. Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Внимателно ги прибавете към първата смес и хомогенизирайте добре всички продукти. Подмажете и набрашнете кръгла форма с диаметър 20 см. Ползвах купа от йенско стъкло.
Изсипете сместа. Изпечете италианския сладкиш на 160 градуса, в предварително загрята фурна за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовото Пароцо извадете от формата и охладете. Разтопете шоколада и кравето масло на водна баня. Залейте сладкиша и оставете шоколада да изсъхне, преди да го нарежете.
Чудесният бадемов аромат с лимонови и ванилови нотки на този Италиански коледен сладкиш ще ви възхитят!
Да ви е сладко!