Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре. Накисва се във вода за 12 ч. След накисването, водата се изхвърля. Бобът се слага в тенджера и се залива със вода. Слага се да ври, като се изхвърля три пъти водата.
След като заври четвъртата вода, се прибавя содата. Разбърква се много добре и се оставя да ври на бавен огън.
След като бобът се свари, се изсипва водата.
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на кръгчета. Слага се в сгорещено олио да се запържва до златисто и се отстранява от огъня. Прибавя се червеният пипер. Разбърква се много добре.
Прибавя се копърът, чубрицата, джодженът и солта. Разбърква се много добре.
В тава се нарежда половината боб, посолява се и се разбърква. Отгоре се нарежда лукът.
Най-отгоре се слага другата половина от боба. Залива се с мазнината от пърженето на лука.
Пече се 30 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Бобът по селски за Богоявление от 1927 г е готов.