Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб по селски за Богоявление от 1927 г

Боб по селски за Богоявление от 1927 г

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Боб по селски за Богоявление от 1927 г
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
07/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • лук - 3 бр. глави
  • връхчетата от копър - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сода - 3 щипки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре. Накисва се във вода за 12 ч. След накисването, водата се изхвърля. Бобът се слага в тенджера и се залива със вода. Слага се да ври, като се изхвърля три пъти водата.

След като заври четвъртата вода, се прибавя содата. Разбърква се много добре и се оставя да ври на бавен огън.

След като бобът се свари, се изсипва водата.

Лукът се почиства и измива. Нарязва се на кръгчета. Слага се в сгорещено олио да се запържва до златисто и се отстранява от огъня. Прибавя се червеният пипер. Разбърква се много добре.

Прибавя се копърът, чубрицата, джодженът и солта. Разбърква се много добре.

В тава се нарежда половината боб, посолява се и се разбърква. Отгоре се нарежда лукът.

Най-отгоре се слага другата половина от боба. Залива се с мазнината от пърженето на лука.

Пече се 30 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Бобът по селски за Богоявление от 1927 г е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: