Начин на приготвяне
Боба го накисваме за 10-12 часа от вечер, а на следващия ден го измиване, обелваме. Наливаме студена вода и го слагаме да заври, а след като заври, изхвърляме водата, изплакваме, отново наливаме вода, като заври, го оставяме на слаб огън да си ври. Тъй като е обелен леко, става кашав (по желание може да не го белите).
През това време нарязваме на ситно лука, лютите чушки, магданоза, доматите на малки кубчета, като оставим част от доматите. След като стане бобът готов, го прецеждаме, оставяме малко от водата. Овкусяваме го със сол.
В тиган слагаме малко зехтин и задушаваме първо лука, след това добавяме червен пипер, нарязаните домати, чушките и всичко това задушаваме до готовност. Овкусяваме със сол.
В гювечета първо разпределяме боба, върху него добавяме зеленчуците, след това слагаме парченца резенчета домати, овкусяваме с джожен и магданоз, накрая слагаме по 3-4 с.л. от водата, в която е врял бобът.
Слагаме ги в предварително загрята фурна и печем до готовност, при нужда слагаме на горен реотан. Поднасяме с люто чушле.
Получава се страхотен и апетитен аромат.
Коментари