Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Гювечета по селски със стар боб

Гювечета по селски със стар боб

RenkataRenkata
Чирак
4131280
Гювечета по селски със стар боб
Снимка: Renkata
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
125 мин.
Порции
2
"Имаме честа да ви представим тази малко позабравена селска рецепта, но пък много вкусна"

Необходими Продукти

  • боб - 2 ч.ч. стар
  • лук - 4 глави стар
  • люти чушки - 6 - 7 бр
  • домати - 1 - 2 бр по - големки
  • зехтин
  • червен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба го накисваме за 10-12 часа от вечер, а на следващия ден го измиване, обелваме. Наливаме студена вода и го слагаме да заври, а след като заври, изхвърляме водата, изплакваме, отново наливаме вода, като заври, го оставяме на слаб огън да си ври. Тъй като е обелен леко, става кашав (по желание може да не го белите).

През това време нарязваме на ситно лука, лютите чушки, магданоза, доматите на малки кубчета, като оставим част от доматите. След като стане бобът готов, го прецеждаме, оставяме малко от водата. Овкусяваме го със сол.

В тиган слагаме малко зехтин и задушаваме първо лука, след това добавяме червен пипер, нарязаните домати, чушките и всичко това задушаваме до готовност. Овкусяваме със сол.

В гювечета първо разпределяме боба, върху него добавяме зеленчуците, след това слагаме парченца резенчета домати, овкусяваме с джожен и магданоз, накрая слагаме по 3-4 с.л. от водата, в която е врял бобът.

Слагаме ги в предварително загрята фурна и печем до готовност, при нужда слагаме на горен реотан. Поднасяме с люто чушле.

Получава се страхотен и апетитен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
И това гювече си го бива!
04.03.2016 13:31
1
1
Покажи всички подкоментари
Биляна Владова
Биляна Владова
страхотна рецепта за предстоящите пости
03.03.2016 11:02
1
Илияна Димова
Илияна Димова
На фирма Крина нали има фасул без люспи, аз не съм купувала, само съм виждала пакетчетата по магазините, не знам , дали е съвсем без люспи
02.03.2016 19:57
1
3
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Ти сериозно ли белиш всяко зърно боб,това защо ти е необходимо?
02.03.2016 19:33
1
1
1
Покажи всички подкоментари