Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно. В тиган се слага олио да загрее. Добавя се лука и щипката захар. Запържва се.
Добавя се каймата, като се раздробява на дребно. Запържва се и се отстранява от котлона. Предният лук и магданозът се почистват и измиват. Нарязват се на ситно и се добавят в тигана. Добавят се изварата и горчицата. Подправя се със сол.
Съставките се разбъркват, като сместа става по-хомогенна от затопления тиган. Подготвя се намазнена правоъгълна тава.
Взимат се корите за баница, като за всяка от баничките се използват по 2 кори. Поръсват се с олио и с готварска четка се разнася по цялата кора. Разстила се от плънката по дължината на по-тясната страна.
Хваща се двойна кора и се завива по цялата дължина от двата края, така че като се завива пуричката двата края да са запушени. Навива се баничката. Нарежда се в тавата.
Същото се повтаря до изчерпване на продуктите. В купичка се чуква яйцето. Добавя се киселото мляко. Разбива се.
С тази смес се намазват всички дълги банички. Поръсват се с маково семе. Пекат се до готовност. Из къщата се носи страхотен аромат, а дългите банички с лук, кайма и извара не успяха дори да изстинат.