Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мусака»Пролетна гръцка мусака

Пролетна гръцка мусака

Пролетна гръцка мусака
Снимка: Десислава Антова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 5 бр.
  • лук - 2 бр.
  • кайма - 500 г
  • доматен сос
  • олио
  • магданоз - по желание
  • куркума - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • кашкавал - 200 г
  • За сос бешамел
  • масло - 250 г
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 4 - 5 с.л.
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме картофите, патладжана, тиквичките, морковите на кръгчета.

Лука запържваме в мазнина, добавяме каймата и подправките, след като се запържи каймата прибавяме доматения сос.

Приготвяме сос бешамел: Разтопяваме маслото, добавяме лъжиците брашно, доливаме мляко и бъркаме постоянно, за да не се получат бучки. Добавяме индийско орехче, сол.

Сост не трябва да е много гъст или рядък.

В тава редим един ред картофи, заливаме със сосовете, един ред тиквички, заливаме със сосовете, един ред патладжан, заливаме със сосовете и така до края.

Слагаме да се пече на 180 градуса предврително загрята фурна.

10 минути преди да е готова мусаката, настъргваме кашкавал и връщаме до готовност на кашкавала.

След като е готова нареждаме отгоре кръгчета домат.

Пролетната гръцка мусака е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: