Италиански селски пай с ябълки
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Италиански селски пай с ябълки

Италиански селски пай с ябълки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
5626k1k2k4
Италиански селски пай с ябълки
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
11/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции12
"Впечатляващ на вид и на вкус италиански пай с ябълки - чудесен за близки и гости"

Необходими Продукти

  • конфитюр - 150 - 200 гсини сливи и ябълки
  • ябълки - 1 бр.
  • лимонов сок
  • кафява захар - 1 с.л.
  • за тестото
  • брашно - 270 г
  • краве масло - 120 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • бакпулвер - 5 г
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията.

Към него добавете едно яйце, един жълтък, захарта и студеното краве масло на парчета.

Замесете меко, маслено тесто, което приберете в хладилник за 1 час. Нарежете ябълката на резани и поръсете с 1 с.л. кафява захар и няколко капки лимонов сок.

От охладеното тесто за пай си отделете малка част, колкото юмрук, а останалата разточете на парче хартия за печене с дебелина 3-4 мм.

Прехвърлете листа хартия с тестото в тавичка за пай 20 см, като оформите висок борд. Надупчете дъното с вилица.

Изсипете конфитюра и подравнете. Разточете отделеното тесто. Прехвърлете го до средата на пая, а в останалото празно място наредете резаните ябълка в редички.

Намажете тестото за пай с разбития за кратко белтък.

Изпечете ябълковия пай на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.

Охладете на решетка, преди да нарежете италианския селски пай с ябълки!

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: