Начин на приготвяне
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Посоляват се със солта и се разбъркват хубаво. Оставят се за 20 минути, за да си пуснат водата.
След като мине това време, настърганите картофи се изстискват хубаво с ръце, за да се изцедят от водата, и се прехвърлят в купа. Добавя се малко сол към тях, нарязаният на ситно кромид лук, смлян черен пипер, стритият сушен джоджен и олиото. Сместа се разбърква хубаво и се разделя на осем части, за да сме сигурни, че ще я разпределим равномерно върху осемте одрински кори.
Върху кората се разпределя равномерно част от плънката, широките страни на кората се прегъват един пръст навътре и кората се прегъва и оформя на дълга баничка. Така се процедира и с останалите седем кори.
Постните дълги банички се прехвърлят в тавичка с постлана на дъното хартия за печене и с помощта на четка се намазват с малко олио отгоре. Аз ги разпределих в две тавички и изпекох последователно постните банички.
Тавата с дългите банички се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор за около 30 минути.
Постните дълги банички със суров картоф и лук могат да се поднесат както топли, така и охладени - и в двата случая са много вкусни. Непременно ги пригответе.
Добър апетит!