Розонада

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Розонада
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
11/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Днес ви каним на Розонада, а това е покана, на която никой не може да устои"

Необходими Продукти

  • листа от роза - 100 г свежи или сушени за чай (може и розови пъпчици)
  • вода - 300 мл
  • лимон - 2 бр.
  • газирана вода - 800 мл
  • мед - 4 - 6 с.л. или на вкус
  • грейпфрут - 1/2 бр. червен
  • малини - 3 - 4 бр. сушени или пресни
  • ягоди - 2 бр. сушени или пресни
  • лед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата адаптирах от книгата Сладки ноти на Йоланта Делибозова.

В зависимост от сезона, през който се приготвя розонадата, се използват свежи или сушени розови листа. В моят случай са розови пъпчици, които могат да бъдат и по-малък грамаж от описания, тъй като са невероятно ароматни и само около 10 бр. ароматизират перфектно лимонадата.

Пригответе отвара от тях, като ги сложите във врящата 300 мл вода за 3 минути, ако са сушени, а ако са пресни - докато се обезцветят.

Захлупете съда, за да запарите, и оставете да изстине до към 60-70 градуса.

Прецедете и подсладете с меда.

Изстискайте сока от единия лимон, а другия нарежете на парченца заедно с грейпфрута.

На дъното на кана сипете достатъчно количество лед. Сложете резените цитрус, сока от лимон, отварата от рози + още розови листа или пъпчици по желание.

Долейте със содата и накрая пуснете в розонадата плодчета ягода и малина. Аз използвах сушени, предвид сезона, но може и пресни, разбира се.

Разбъркайте и поднесете освежаващата ароматна напитка с пленителен дъх на рози!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: