Начин на приготвяне
Рецептата адаптирах от книгата Сладки ноти на Йоланта Делибозова.
В зависимост от сезона, през който се приготвя розонадата, се използват свежи или сушени розови листа. В моят случай са розови пъпчици, които могат да бъдат и по-малък грамаж от описания, тъй като са невероятно ароматни и само около 10 бр. ароматизират перфектно лимонадата.
Пригответе отвара от тях, като ги сложите във врящата 300 мл вода за 3 минути, ако са сушени, а ако са пресни - докато се обезцветят.
Захлупете съда, за да запарите, и оставете да изстине до към 60-70 градуса.
Прецедете и подсладете с меда.
Изстискайте сока от единия лимон, а другия нарежете на парченца заедно с грейпфрута.
На дъното на кана сипете достатъчно количество лед. Сложете резените цитрус, сока от лимон, отварата от рози + още розови листа или пъпчици по желание.
Долейте със содата и накрая пуснете в розонадата плодчета ягода и малина. Аз използвах сушени, предвид сезона, но може и пресни, разбира се.
Разбъркайте и поднесете освежаващата ароматна напитка с пленителен дъх на рози!