Начин на приготвяне
Тестото за киш Pate brisee е маслено тесто играещо роля на блат/основа за киша. Освен за киш то също се използва за тарт и тарталети.
В него, вместо вода може да бъде добавено яйце, а набухвател да отсъсъва. Когато се ползва малко бакпулвер в тестото за киш, то не е за да бухва, а за да стане по- крехко и топящо се в устата.
В настоящата рецепта ви предлагам по- семпъл вариант на тестото за киш, който не съдържа яйце. Количеството на продуктите е за форма с диаметър 24-26 см., но зависи и колко дебел блат искате да направите, както и е важно количеството на плънката избрана от вас.
Технологията на приготвяне е проста и основното правило е маслото и течността или яйцето да са студени.
Кравето масло се нарязва на парченца при брашното (в случая смесено с малко бакпулвер, солта и захарта). Втрива се с пръсти до получаване на трохи, а накрая се сипва водата и се замесва гладко тесто.
Не се меси дълго, а само колкото е необходимо, за да се обединят съставките.
Оставя се в хладилник за 15-20 минути, завито в стреч фолио, а след това се разточва върху леко набрашнен плот на тънка кора с диаметър по-голям от този на формата за печене.
С блата се покрива формата за киш, така че хубаво да прилепне по стените и дъното и да се образува ваничка, в която ще се побере сместа за плънката.
Тавичката с масленото тесто отново се прибира в хладилник за 15-20 минути и фурната се загрява до 180 градуса.
По блата и стените се правят дупчици с вилица и се пъха във вече загрялата фурна.
Пече се 15-16 минути, след което се сипва плънката и се допича за още толкова време на същите градуси.
Използвайте Pate brisee за направата на кишове с разнообразни плънки или за солени тартове и малки тарталети. При добавка на повече захар и аромати в тестото, то е подходящо и за сладки, тарт и тарталети.