Доматен киш

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6301k3k
Доматен киш1 / 2
10/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Разчистете масата и направете място за негово величество Доматения киш"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 1 2/3 ч.ч. (250 г)
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1/8 ч.л.
  • черен пипер - 1/8 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • Плънка
  • домати - 800 г, твърди
  • ементал - 3/4 ч.ч. (90г), настъргано
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За сервиране
  • кисело мляко - 1 ч.ч. (250 мл)
  • босилек - 1 с.л., нарязан на ситно
  • джоджен - 1 с.л., ситно нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто: Брашното се пресява. Добавят се жълтъкът, солта, пипер и зехтинът и се меси, докато се получи гладко и еластично тесто. Оформя се на топка и се завива в тънък найлон. Оставя се встрани за 1 час. Предварително се загрява фурната до 190 градуса. Маже се форма за печене с растително олио с диаметър 24 см.

Плънката: Доматите се бланшират във вряща вода за около 30 секунди. Изцеждат се и се обелват. Семената им се отстраняват и се режат на тънки филийки. Тестото се разстила върху дъното и стените на формата за печене, като се подрязват краищата. Повърхността се надупчва с вилица. Поръсва се с половината от ементала и се добавят доматите.

Яйцето се разбива с прясното мляко и с останалото количество ементал. Овкусява се със солта и черния пипер. Сместа се излива върху тестото и се пече около 40 мин, или докато сместа стане златисто кафява. Киселото мляко, босилекът и джодженът се разбъркват. Горещият киш се сервира със соса от киселото мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: