Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Мус с черен шоколад и Бейлис

Мус с черен шоколад и Бейлис

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мус с черен шоколад и Бейлис
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
28 мин.
Порции
4
"Имате ли представа какво удоволствие представлява този мус с черен шоколад и Бейлис - ако не, по-добре си го пригответе"

Необходими Продукти

  • черен шоколад - 200 г + за настъргване и за украса
  • сметана - 200 мл течна, сладкарска, 35%
  • яйца - 2 бр. големи
  • захар - 60 г
  • бейлис - 35 мл
  • желатин - 2 листа, 4 - 4.5 г
  • сок от лимон - 4 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете жълтъците от белтъците на двете яйца. Пригответе си 4 чашки за ликьор и ги сложете във фризера.

Сложете желатина да се разтвори в студена вода.

Жълтъците разбийте и разбъркайте при сметаната и бейлиса. Поставете ги на водна баня при 90 градуса за 3 минути при често разбъркване.

Към топлата смес сложете отцедения от водата разтворен желатин и хубаво разбъркайте, за да се разтопи.

Настържете фино черния шоколад, може и да го смелите за секунди в блендер. Сипете го при още топлата смес и бъркайте до получаване на съвършено гладък шоколадов крем.

Разбийте белтъците с лимоновия сок и захарта отново на водна баня, но при 50 градуса. Аз разбивам 10 минути, за да поемат от топлината и да не са напълно сурови като ги добавя в шоколадовия мус.

При това по-продължително разбиване на водна баня също така предимство е, че пухкавият сняг става по-плътен и устойчив, а оттам и шоколадовият десерт ще стане по-пухкав и ефирен.

Сложете белтъчния меренг при шоколадовия крем, като го добавяте на части и разбърквате плавно с шпатула до цялостното му усвояване.

Разпределете пухкавия мус с черен шоколад и Бейлис в студените чашки, настържете черен шоколад и приберете в хладилник за 2 часа преди да сервирате.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: