Начин на приготвяне
Разделете жълтъците от белтъците на двете яйца. Пригответе си 4 чашки за ликьор и ги сложете във фризера.
Сложете желатина да се разтвори в студена вода.
Жълтъците разбийте и разбъркайте при сметаната и бейлиса. Поставете ги на водна баня при 90 градуса за 3 минути при често разбъркване.
Към топлата смес сложете отцедения от водата разтворен желатин и хубаво разбъркайте, за да се разтопи.
Настържете фино черния шоколад, може и да го смелите за секунди в блендер. Сипете го при още топлата смес и бъркайте до получаване на съвършено гладък шоколадов крем.
Разбийте белтъците с лимоновия сок и захарта отново на водна баня, но при 50 градуса. Аз разбивам 10 минути, за да поемат от топлината и да не са напълно сурови като ги добавя в шоколадовия мус.
При това по-продължително разбиване на водна баня също така предимство е, че пухкавият сняг става по-плътен и устойчив, а оттам и шоколадовият десерт ще стане по-пухкав и ефирен.
Сложете белтъчния меренг при шоколадовия крем, като го добавяте на части и разбърквате плавно с шпатула до цялостното му усвояване.
Разпределете пухкавия мус с черен шоколад и Бейлис в студените чашки, настържете черен шоколад и приберете в хладилник за 2 часа преди да сервирате.
Да ви е сладко!