Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни сарми от прясно зеле

Постни сарми от прясно зеле

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
9497524k
Постни сарми от прясно зеле1 / 2
21/10/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5-6
"Бъдни вечер наближава, време е да изберем рецепта за най-вкусните постни сармички"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 зелка
  • олио - 200 мл
  • ориз - 350 г
  • стафиди - 100 г
  • праз - 1 - 2 стръка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Издълбайте кочана на прясната зелка и я залейте с подсолена вода, в който сте добавили 1 с.л. оцет. Варете около 25 минути на тих огън, след което отделете омекналите листа и ги оставете да се отцедят.

Загрейте олиото и задушете до омекване ситно нарязания праз. Добавете промития под силна струя вода ориз и залейте с около 800 мл вода (може и бульон). Прехвърлете продуктите в тава и оставете в гореща фурна а 20 минути за да набъбне ориза.

Извадете продуктите от фурната, овкусете със сол, черен пипер и чубрица. Добавете стафидите и внимателно разбъркайте.

Почистете зелевите листа от дебелите жилки. В центъра на всеки лист поставете по 1 - 1/2 с.л. плънка и завийте на стегнато руло.

Подредете сърмите плътно една до друга, залейте с гореща вода, покрийте с неизползваните зелеви листа и печете около 60-70 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка: