Начин на приготвяне
Издълбайте кочана на прясната зелка и я залейте с подсолена вода, в който сте добавили 1 с.л. оцет. Варете около 25 минути на тих огън, след което отделете омекналите листа и ги оставете да се отцедят.
Загрейте олиото и задушете до омекване ситно нарязания праз. Добавете промития под силна струя вода ориз и залейте с около 800 мл вода (може и бульон). Прехвърлете продуктите в тава и оставете в гореща фурна а 20 минути за да набъбне ориза.
Извадете продуктите от фурната, овкусете със сол, черен пипер и чубрица. Добавете стафидите и внимателно разбъркайте.
Почистете зелевите листа от дебелите жилки. В центъра на всеки лист поставете по 1 - 1/2 с.л. плънка и завийте на стегнато руло.
Подредете сърмите плътно една до друга, залейте с гореща вода, покрийте с неизползваните зелеви листа и печете около 60-70 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.