Начин на приготвяне
Нарежете зелето и го сложете в широка тенджера. Нарежете чушките и моркова на ситно и ги добавете към зелето. Сипете 500 мл вода и сока от един лимон. Разбъркайте и варете около 40 минути на слаб огън.
През това време нарежете лука на ситно и го запържете. Изцедете боба от водата и го добавете към лука.
Прибавете 1 ч.л. червен пипер, нарязан джоджен и запържете за около пет минути.
Оставете да се охлади и напълнете сухите чушки, които предварително сте накиснали във вряла вода.
Готовото зеле прехвърлете в тава. Сложете доматеното пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.л. черен пипер, сол на вкус, ориза, олио и разбъркайте.
Сложете пълнените чушки и ако водата не покрива зелето, долейте. Запечете за около 30-40 минути на 200 градуса. Готовото ястие поръсете с копър и магданоз.
Постните чушки с прясно зеле са много вкусни.