Начин на приготвяне
На зелката се отстраняват горните листа и внимателно се изрязва дълбоко кочанът. Трябва да се получи дълбока дупка в средата на зелката.
В голяма тенджера се налива достатъчно вода, добавят се 1 с.л. сол и белият оцет. Поставя се зелката да се вари за около 5-7 мин. След това се обръща и от другата страна, посредством голяма щипка, защото водата е вряща. Горните листа, след като добият жълтеникав цвят, се изваждат с щипката. Варенето продължава на по-долните листа. Така се процедира, докато се сварят листата. От горещата вода се запазват около 3 чаши.
Оризът се сварява с достатъчно вода, 1 с.л. зехтин и сол, до готовност. Изцежда се.
В купа се поставят двата вида кайма и свареният ориз. Оставят се настрана, до ползването им. Морковите се настъргват на едро ренде.
В тиган се загрява част от зехтина и маслото. Прибавят се половината от настърганите моркови да се задушат за няколко минути. Добавя се доматен сос, разбърква се и се готви за 1 мин. Сваля се от котлона и се добавя каймата с ориз. Прибавят се и двете яйца, сол на вкус, смлян черен пипер и се разбива с миксер на ниска скорост до еднородна смес.
На всяко зелево листо се отстранява жилката, която е по средата. Поставя се плънка по 1 с.л. в долната част на листото и се завива сарма във формата на конус, а отгоре листата се прибират навътре към каймата, така че се получава сарма в долната ѝ част малко заострена, а в горната широка, прилича на триъгълник.
Сармите се подреждат в съд, който може да се постави във фурната. Останалите моркови се задушават в тиган с малко зехтин и сухи подправки по избор. По желание добавих микс от сушени зеленчуци, около 1 с.л , които предварително натопих във вода за 20 мин.
Добавя се 1 ч.ч. доматен сос, оставя се на котлон при разбъркване за около 2-3 мин. Сваля се и се излива върху сармите, разпределя се.
Отгоре са залива със заделената вода, почти до сармите и поръсва се с морска сол.
Тенджерата се поставя във фурната на 200 градуса за около 30-40 мин, или на 180 градуса за 60 мин., да се получи хубава запечена коричка върху сармите.
При сервиране отстрани се добавя топка гъста заквасена сметана.